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SUPREME COURT OF STUDENT GOVERNMENT 

AT TEXAS STATE UNIVERSITY  

Advisory Opinion 

Syllabus 

Filed as: #25-01 

Request for Clarification of Pre-Campaign 

Regulations, and Alliances. 

Received January 30th and 31st – Decided February 4th  

 Two requests for clarification were filed with the Supreme 

Court by a student regarding Campaign regulations and Alliance 

composition. These propositions are found in the Election Code of 

the Student Government Code of Laws (pages 41 – 56). This 

advisory opinion consolidates the two requests into one request, 

answered here by us.  

 The questions the petitioner asks are the following:  

1. “Is a [candidate] allowed to ask a group to film a 

promotional video that will be posted during the campaign 

time?  

2. Can a campaign alliance take photos and film promotional 

videos before the campaign period to [use] when they are 

allowed to post campaign material?  

3. Can [a candidate] ask for donations from alumni to the 

campaign prior to the start of the campaign period?  

4. Can an alliance [constitute of] a President, Vice president, 

and up to five senators, or five candidates in total, so up to 

three senators?”  

 

The Court tackled these four questions by looking at 

definitions and information codified by the legislature found in the 

election code. The Court also understands the formal requirements 

written in the Code regarding advisory opinions and is unanimous 

in allowing email requests as an option to file for clarification, if 

the requirements can be derived.  
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For the four questions asked by the petitioner, the Court holds: 

1. Yes, a candidate is allowed to ask a group to film a 

promotional video before the campaign period, that will be 

posted during the campaign period. 

2. Yes, a campaign alliance can take photos and film 

promotional videos before the campaign period to use when 

they are allowed to post campaign material. 

3. Yes, a candidate can ask for donations from alumni to the 

campaign prior to the start of the campaign period.  

4. An alliance can only constitute of a President, Vice 

president, and up to a five senatorial or representative 

candidates (so seven candidates in total.) 

A detailed opinion and the criteria set for these questions is 

found below. Everything written in the opinion below is binding 

for this election cycle, and a violation of it will be considered a 

violation as defined under the Student Government Code of Laws.  

Chief Justice Hanzala delivered the majority opinion for a 

unanimous court, in which Justices Nguyen, Downey, 

Hernandez, and Karki joined.  
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Advisory Opinion 

Filed as: #25-01 

Request for Clarification of Pre-Campaign 

Regulations, and Alliances. 

I- Jurisdiction 

 Before the Court can decide on any matter, it must first 

analyze if the case is under its jurisdiction. For that, we first look at 

the Student Government Constitution, which give us the power to 

“hear cases arising from the interpretation of the governing 

documents of the Student Government.”1 We then look at the 

Student Code of Laws, which has a dedicated section relating to 

the election, titled Student Government Election Code, hereby 

referred to as S.G.E.C.2 Article II, Section 1 of the S.G.E.C states: 

“The Supreme Court governs over all elections” 

We also look at the definition of Unspecified Situations3: 

“The Supreme Court has the power to regulate,  
 administer, and take other actions that are expressly 

 authorized or implied in this Title to provide direction and 

 oversight of election-related issues that are not directly 

 codified in herein” 

Therefore, the Court looked at these provisions and decided that 

the answers to these questions were under our jurisdiction.  

II - Advisory Opinion Requirements  

 The next question we asked before we could decide on this 

matter is the question of the requirements set forth regarding 

advisory opinions.4 The legislature has set forth the following 

requirements for advisory opinions:  

1- Questions of interpretation must be submitted … 

via formal written memorandum to the Supreme 

Court Chief Justice. 

2- An advisory opinion must contain the following: 

a) A statement of pursuance under which the 

complainant is filing the action, 
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b) A statement of standing under which rules, 

or law the complaint is referring to,  

c) A statement of the requested outcome of the 

complainant’s filing 

When tackling these two questions, we decided to consider 

the fact that no official rules reading seminar has yet taken place. 

This is a new constitution, with these being the first elections held 

since its effect. Therefore, we have decided that a request via email 

will still be considered as a formal written memorandum. We have 

also decided that if the answers to point 2a, 2b, and 2c are derived 

from the request, we are not mandating that the request must have 

these provisions written as individual statement. These decisions 

are set to make it easy for potential candidates to ask for 

clarification on matters pertaining to the election.  

For the request filed by the petitioner, we can derive these 3 as the 

following 

1- They are asking us to clarify whether the actions 

written in their request are permitted before the 

filing period.  

2- They are asking us to clarify what is an alliance. 

3- These statements are a request to interpret the 

definitions of Alliance, Campaign, and Articles III, 

IV, V of Chapter 101 of the S.G.E.C 

Having done so, we accepted the request for clarification 

and are delivering this advisory opinion as a response.  

III - Campaigning Regulations 

In this part of the opinion, we respond to the first three 

questions the petitioner has asked. We looked at the definitions of 

campaigning, and the rules set in to regulate campaigning, to 

answer these questions.  

A 

The first question they ask is whether a candidate is 

allowed to ask a group to film a promotional video that will be 

posted during the campaign time. As per the Code, the Supreme 

Court has set a campaigning window that starts at 8:00 am on 
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March 17th and ends at 5:00 pm on March 26. No active 

campaigning is allowed before that.  

We hold that yes, a candidate is allowed to ask a group to 

film a promotion video that will be posted during the campaign 

time. However, the candidate must not use it to actively campaign 

before the campaigning period. The S.G.E.C defines Campaign 

as5: 

“Statements, literature, activities, or deliberate uses or 

 distribution of materials of any kind including electronic or 

 virtual, that have or are intended to have the effect of 

 soliciting votes, support or interest for a candidate,  
 alliance, or elective office.” 

Asking a group to film a promotional video does not violate any of 

this, if the candidate does not use it to solicit votes, support, or 

interest. We also hold that the group that the candidate uses must 

still adhere to the requirements set in the S.G.E.C6: 

“No candidate may utilize any facilities, equipment, or 

services which receives university funding and are not 

available to the general student body for use during 

campaigning.” 

 Therefore, if the group a candidate uses does not violate the 

above, they are allowed to use them to prepare material for the 

campaigning window.  

 

B 

 The second question the petitioner asks is if “a campaign 

alliance take photos and film promotional videos before the 

campaign period to [use] when they are allowed to post campaign 

material?”  

 Here, once again, we hold that yes, a campaign alliance can 

take photos and film promotional videos before the campaign 

period for use during the campaign window. We apply all the 

requirements and guidelines we set out in the previous section 

(Section III-A) of this opinion. The material must not be 

distributed or used to solicit votes or interest.  
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C 

The third question the petitioner asks is if [a candidate] ask 

for donations from alumni to the campaign prior to the start of the 

campaign period?  

We hold in the affirmative. Yes, a candidate can ask for 

donations from alumni to the campaign prior to the start of the 

campaign period. 

To answer this question, we look at Article V of the 

S.G.E.C.7 where Section 1 states: 

“No campaign may use any funds, directly or 

indirectly from the university on campaigning. This 

clause excludes paychecks distributed by the 

University to an individual worker.” 

The question we ask is, are alumni allowed or disallowed 

by this provision? Since this clause excludes paychecks distributed 

by the University to an individual worker, we interpret this clause 

to mean that a candidate cannot use funds directly provided by the 

university, or that originate from the university. However, gaining 

funds from donations from individuals is allowed. Therefore, a 

candidate can ask for donations from alumni.  

 We also don’t include fundraising as campaigning. No 

definition provided in the S.G.E.C would include it under that 

umbrella. Therefore, a candidate is allowed to fundraise before the 

election.  

IV - ALLIANCE COMPOSITION 

 The final question the petitioner asks is regarding the 

composition of an alliance. They state: “Can an alliance [constitute 

of] a President, Vice president, and up to five senators, or five 

candidates in total, so up to three senators?” 

We hold that an alliance can only constitute of a President, 

Vice president, and up to five senators. That is, that it must include 

a presidential candidate, a vice-presidential candidate, and then an 

additional maximum of 5 senatorial or representative candidates.  

There was some ambiguity in the code regarding this 

question. We derive our answer from two provisions.  
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First, we look at the definition of Alliance. Article II of the 

S.G.E.C defines alliance as: 

“a collaborative campaign between a presidential, 

vice presidential, and senatorial candidates that are 

approved by the Supreme Court.” 

This, however, does not specify the number of total candidates. 

Even then, the use of the word “and senatorial” candidates make us 

infer that an alliance must have a presidential and vice presidential 

candidate.  

 We decided the total number of candidates allowed using 

Article V of the S.G.E.C8. where section 4 sets the maximum 

spending limit of an alliance at $3500. Considering that Section 2 

sets the limit of Presidential and Vice-presidential candidates at 

$1,000 each, we come to the conclusion that a ticket can have up to 

an additional five senatorial candidates. Each senatorial candidate 

is allowed a maximum limit of $300. This would put the total limit 

of a ticket at $3500 only if we allowed five senatorial candidates in 

addition to the Presidential and Vice-presidential tickets. Here is a 

breakdown of what we mean by that: 

1- A presidential candidate is allowed $1000 

2- A vice-presidential candidate is allowed $1000 

3- Each senatorial candidate is allowed $300. Having 

five senatorial candidates would bring this total to 

$1500.  

4- So, $1000 + $1000 + $1500 would bring the total to 

$3500, which is also the designated limit for a ticket 

codified in the S.G.E.C 

Therefore, we come to the conclusion that an alliance can have a 

maximum of seven candidates: a presidential, a vice presidential, 

and five senatorial candidates.  

 We do advise candidates forming alliances to be cognizant 

of one thing. The $3500 limit is only available to alliances with the 

maximum number of candidates (which is seven). If you form an 

alliance with less candidates, the limit will be lower than that. Each 

senatorial candidate’s individual allowance, added into the 

presidential and vice-presidential candidates’ allowances will 

determine the total limit. We have decided it to be the following:  
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For alliances including a Presidential, Vice presidential, 

 and: 

1- 5 senatorial candidates, the limit is $3500 

2- 4 senatorial candidates, the limit is $3200 

3- 3 senatorial candidates, the limit is $2900 

4- 2 senatorial candidates, the limit is $2600 

5- 1 senatorial candidate, the limit is $2300. 

A violation of these limits will be considered a financial 

violation. 

It is so ordered… 
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