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A request for clarification was filed with the Supreme Court by a 

student regarding Campaign regulations, Election Signs, and 

Student Organizations. This advisory opinion tackles the requests 

using the Election Code of the Student Government Code of Laws 

(pages 41-56). 

The petitioner asks us the following: 

1- If a candidate lives in a residence hall, then is [spreading] 

word of mouth [in said residence hall] considered 

campaigning? 

2- Is a candidate allowed to remind people to vote during the 

two-day period of voting since they are no longer allowed 

to campaign 

3- Can election signs remain up during the voting period or do 

they have to come down by March 27th, 2025 

4- If a student group has a meeting in a non-designated 

campaign area and a candidate meets with them during the 

campaign period, are they allowed to solicit votes in their 

meeting space? 

 

We derive the answer for all four questions from the Student 

Government Election Code. For the four questions asked by the 

petitioner, the Court holds: 



1- No, a candidate is not allowed any campaigning in a 

residence hall, and spreading word of mouth is considered 

campaigning.  

2- No, a candidate is not allowed to remind people to vote 

during the two-day period of voting. Doing so does 

constitute as campaigning.  

3- The election signs can stay up during the voting period. 

They need to be removed within two days after the election 

(11:59 pm, March 30th) 

4- No, a candidate is not allowed to solicit votes when 

meeting with an organization outside a designated 

campaigning space.  

 

We also set forth some additional guidelines when reaching the 

conclusions for these answers. A detailed explanation of our 

findings will be written in the opinion below.  

We remind everyone that all the findings written in the opinion 

below are binding for this election cycle, and any violations will be 

considered as a violation under the Student Government Code of 

Laws.  

 

Chief Justice Hanzala delivered the opinion for a unanimous court 

for questions 1, 3, and 4 in which Justices Downey, Hernandez, 

Nguyen, and Karki joined.  

 

Justice Hernandez delivered the majority opinion of the court for 

question 2, in which Justices Karki and Nguyen joined. Justices 

Hanzala and Downey dissented with the opinion on this question.  

 

 

 

 

 



Advisory Opinion 

Filed as: #25-02 

Request for Clarification of Campaigning, 

Election Signs, and Student Organizations 

 

Before the Court can decide on any matter, it must first decide 

whether it has jurisdiction to rule on said matter. We have 

established our jurisdiction to advise on matters pertaining to the 

election in our advisory opinion #25-01 (decided February 4th, 

2025)1. That precedent has been set forth for all future opinions 

regarding the election.  

 

I – Campaigning in Residence Halls 

 

The first question that the petitioner asks is regarding campaigning  

in residence halls. They ask whether a candidate, who lives in a 

residence hall, can spread word of mouth about their election in 

that residence hall. We hold that no, a candidate cannot do so.  

First, we look at the definition of campaigning in the election code. 

Article II of the Student Government Election Code2 (referred to as 

S.G.E.C henceforth) defines campaigning as: 

“Statements, literature, activities, or deliberate uses or distribution 

of materials of any kind including electronic or virtual, that have 

or are intended to have the effect of soliciting votes, support, or 

interest for a candidate, alliance, or elective office.” 

Since the definition specifically mentions statements, we hold that 

spreading word of mouth would also be considered as making 

statements. Therefore, it falls under the definition of a campaign.  

Having established that spreading word of mouth is considered 

campaigning, we then decide whether that would be allowed in a 

residence hall. Article IV, Chapter 101 of the S.G.E.C regulates 

campaigning. Section 2 states3: 



“No candidate may utilize any facilities, equipment, or services 

which receives university funding and are not available to the 

general student body for use during campaigning. This includes 

student organization offices, club resources, residence hall work 

rooms, administration offices and any other location that does not 

allow open access to all students.” 

While it only mentions residence hall work rooms, we hold that 

residence halls themselves are off limit as well. This is also 

established in section 3.1 of our operating memorandum for this 

election4. We do so with focus on the last statement of the above 

section, “…. Any other location that does not allow open access to 

all students.” Residence halls can limit access to students not 

living there, and many require key cards access to enter. Since the 

halls are not universally and openly available to all students of 

Texas state university, we are prohibiting any sort of campaigning 

in residence halls.   

We have set reservable areas in LBJ, the Quad, and the Bobcat trail 

as campaign locations. All other academic and residential buildings 

are off limits for campaigning.5  

II – Candidates Encouraging Votes 

The second question the petitioner asks is whether candidates can 

encourage students to vote during the election days. For this 

question, we first decide whether encouraging people to vote can 

constitute as campaigning. We hold that yes, encouraging people to 

vote during election days is considered campaigning, so it is not 

allowed during election days.  

For this, we use the definition of campaigning from the S.G.E.C 

(see Section I of this opinion). Encouraging individuals to cast 

their votes during the two-day voting period is perceived as 

campaigning if there appears to be any correlation between the 

candidate’s solicitation of support for voting and causing any 

potential interest in them as a candidate when they do so. 

Therefore, even if a candidate does not explicitly request votes, 

their reminder to vote could be interpreted as an attempt to 

advantage their campaign by augmenting voter turnout among their 

supporters. Any student being reminded or encouraged by a certain 

candidate to go vote may develop interest or inclination to vote for 

said candidate, specially if they were undecided or unaware about 



the election. Gaining any sort of interest, intended or unintended, 

by a candidate’s activities or statements is considered 

campaigning.  

 The definition of campaigning in the S.G.E.C also includes the 

following sentence6: 

“Campaigning must only occur during the official campaign 

period, as defined in this code.” 

Since we interpret encouraging people to vote as covered under the 

definition of campaigning, encouraging people to vote outside of 

campaigning period would ultimately result in violating campaign 

regulations.  

III – Election Sign Removal 

 The next question the petitioner asks us is regarding when the 

election signs need to be removed. They are asking for clarification 

on whether these signs can stay up during the election.  

For this question, we look at section 3, article III, chapter 101 of 

the code7. This states:  

“… Each candidate shall be responsible for the removal and 

disposal of all campaign paraphernalia bearing his/her name 

within two days after the election.” 

Therefore, we interpret this clause to allow campaign materials to 

stay up during the voting period. The S.G.E.C defines campaign 

material as8:  

“all materials and literature of any kind, including electronic or 

virtual, concerning any candidate that has or is intended to have 

the effect of soliciting votes, support, or interest for a candidate or 

elective office.” 

All candidates will have until the end of March 30th, two days after 

the election, to remove any campaign materials and signs. 

 

 

 



IV – Meeting Student Groups Outside Designated 

Campaign Area 

The last question the petitioner asks for clarification is regarding 

student groups. They ask whether a candidate can meet with a 

student group at the group’s meeting place to solicit their votes 

during the campaign period.  

We hold that no, a candidate cannot meet with a student group at 

the group’s meeting place to solicit votes. 

To answer this question, we look at two provisions. First, section 2, 

article IV, Chapter 101 of the S.G.E.C9 states: 

“No candidate may use any facilities, equipment, or services that 

receive university funding and are not available to the general 

student body for use during campaigning. This includes student 

organizations offices, club resources, residence hall work room, 

administration offices and any other location that does not allow 

open access to all students” 

Not all student organizations have open access to all students. 

Some require members to pay dues to participate, while others set 

forth different requirements. Furthermore, the latter section of this 

article explicitly doesn’t allow the use of student organization 

offices or club resources.  

Secondly, we also look at section 1 of the same article10: 

“…. No candidate may verbally address any individual who is 

within the academic building marked by the Supreme Court.” 

In our operating memorandum, we have designated only reservable 

areas at LBJ, the Quad, and Bobcat Trail as designated 

campaigning locations. All Academic and residential buildings are 

off limits for campaigning (not including posted campaign 

materials. See our operating memorandum for that).  

Our interpretation of these two provisions lead us to not allow a 

candidate to go to a student group’s meeting area if it is outside the 

designated campaign areas. However, a candidate is free to invite 

any students to meet them in a designated campaign area while 

they are campaigning.  

It is so ordered … 
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